

در مواردی که بیمار در ناحیه ی خلف بالا میزان استخوان کافی برای قرار دادن ایمپلنت و یا ایمپلنت فوری را ندارد سینوس لیفت انجام می شود که در آن کف سینوس به ناحیه ی بالا تری جا به جا می شود ( بالا بردن کف سینوس ). در این مبحث به موضوع سینوس لیفت و گذاشتن ایمپلنت نیز می پردازیم:
تاریخچه ی سینوس لیفت
در سال ۱۹۷۰ Hilt tatum برای اولین بار این روش را ابداع کرد پس این روش یک درمان با سوابق عالی و طولانیست.
علل کمبود استخوان در ناحیه ی خلف بالا چیست؟
- پنوماتیزاسیون سینوس
- آتروفی یا تحلیل استخوان فک
- تروما
اطلاعاتی در مورد اناتومی سینوس
ملاحظات آناتومیک: داشتن علم و آگاهی از آناتومی سینوس پیش نیاز انجام این عمل می باشد که توسط سی تی اسکن دندانپزشکی که یک گرافی سه بعدی می باشد بدست می آید.
سینوس فک بالا بزرگ ترین سینوس در قسمت صورت است که شکل آن به صورت هرم است. حدودا ابعاد آن ۴۰ میلی متر ارتفاع و ۲۵ میلی متر عرض و ۴۰ میلیمتر طول و حجم آن ۱۵میلی لیتر می باشد.
از لحاظ موقعیت دقیقا در زیر چشم در قسمت بیرونی نسبت به حفره ی بینی قرار دارد و ترشحات آن از طریق یک سوراخ به درون خود بینی تخلیه می شود.
غشاء اشنایدرین: این غشاء که ضخامت آن حدودا ۰/۸ میلی متر است داخل سینوس را پوشانده است. برای لیفت سینوس نیاز هست که این غشا از روی سینوس جدا و در زیر آن پودر استخوان قرار داده شود.
موارد عدم تجویز سینوس لیفت
- عفونتهای سینوس فعال و حاد
- سینوزیت مزمن
- آلرژیک
- سرطان و کیست های بزرگ سینوس
- تاریخچه ی اشعه درمانی برای سرطان در ناحیه ی فک بالا
- آناتومی بسیار پیچیده ومشبک بودن سینوس
- دیابت کنترل نشده
- افراد الکلی و استعمال بیش از حد سیگار
- بیماری های روحی و روانی شدید
- و در کل تمام مواردی که امکان جراحی برای بیمار وجود نداشته باشد
روش های سینوس لیفت
در روش سینوس لیفت و گذاشتن ایمپلنت و انجام کار میبایستی براساس ترجیح بهترین متخصص ایمپلنت و آناتومی سینوس بیمار انتخاب و با بیمار در میان گذاشته شود و به تایید بیمار برسد.
به صورت کلی دو روش برای انجام این کار وجود دار:
۱- روش مستقیم
۲- روش غیر مستقیم
روش مستقیم: پس از انجام بی حسی های لازم لثه و مخاط از روی استخوان برداشته می شود و سپس یک حفره ی کوچک در دیواره ی خارجی سینوس ایجاد و غشاء سینوس از روی استخوان جدا می شود و پودر استخوان در زیر آن قرار می گیرد. اگر استخوان خود بیمار حداقل های لازم را داشته باشد همزمان ایمپلنت های بیمار نیز گذاشته می شود و در مواردی که استخوان کافی نباشد پس از ۴-۶ ماه بعد از سینوس لیفت ایمپلنت گذاشته می شود.
روش غیرمستقیم: در این روش پس از بی حسی کمی لثه کنار زده می شود و سپس حفره ای در داخل استخوان برای قرار دادن ایمپلنت ایجاد می شود و از درون همان حفره، کف غشاء سینوس کمی به بالا منتقل می شود که می توان کمی پودر استخوان هم در این ناحیه قرار داد و سپس ایمپلنت را قرار داد. این روش بسیار محافظ کارانه ست ولی به علت دید کمتر و بسته بودن ناحیه ی عمل، احتمال پارگی غشاء سینوس وجود دارد.
ملاحظات و مراقبت های پس از عمل
- در شب اول پس از جراحی بیمار باید حداقل با دو بالشت بخوابد
- رژیم مایعات برای ۲ روز و سپس برای ۲ هفته رژیم مناسب غذایی
- امکان خونریزی بینی در روز اول جراحی
- تجویز اموکسی کلاو ۶۲۵ برای ۱۰-۷روز .مسکن ایبو بروفن و استامینوفن برای ۳ روز. دهانشویه کلروهگزین برای ۱۴ روز. اسپری باز کننده راه بینی برای ۷ روز. شست وشوی بینی با نرمال سالین
از کارهای زیر پرهیز کنید:
- جویدن در ناحیه جراحی شده
- دمیدن در بینی برای ۲ هفته
- سیگار
- بادکردن بادکنک
- مکیدن یا هرعملی که باعث ایجاد فشار منفی شود
- سقوط آزاد از هواپیما
- نوشیدنی های حاوی کربنات (حداقل ۳ روز)
- برداشتن وزنه های سنگین
- عطسه با دهان بسته
نکته: ایجاد تورم و کبودی صورت حتی تا زیر چشم طبیعی است برای جلوگیری یک تکه یخ به مدت ۱۰ دقیقه روی صورت گذاشته و ۱۰ دقیقه استراحت می دهیم.
پارگی غشاء سینوس و مداوا آن
احتمال پارگی غشاء سینوس چقدر است؟ ۷۰-۳۵%
مدیریت و درمان آن به چه شکل است؟
اگر حفره کوچک تر از ۲mm باشد نیازی به درمان نیست.
اما اگر حفره بزرگ تر از ۲mm باشد باید توسط ممبران بسته شود و اگر حفره بسیار بزرگ باشد باید درمان متوقف شود و درمان مجدد ۹- ۶ماه بعد انجام شود.
بروز چه حالت هایی پس از جراحی سینوس طبیعی نیست؟
- درد و تورمی که کاهش نمیابد
- خونریزی که بشکل خون آبه نباشد
- پودرهایی ازبینی به بیرون بیاید
- تب
به طور کلی اگر سیر عوارض و مشکلات صعودی باشد و اوضاع وخیم تر شود حتما به پزشک معالجتان مراجعه نمایید. توجه داشته باشید که جراحی سینوس باید توسط متخصص جراحی لثه و یا متخصص فک صورت انجام شود چون در صورت عدم مهارت کافی مشکلات عدیده ای برای بیمار می تواند به وجود آید که بعضا می تواند غیر قابل جبران باشد.